Intimhälsorapporten 2022: Skam, smärta och ensamhet

Menstruation | | INTIMINA
3 min read

Skam, smärta, oro och ensamhet, det är känslor som går som en röd tråd genom Intimhälsorapporten 2022, en rapport där INTIMINA undersökt svenska kvinnors upplevelser och erfarenheter kopplat till intimhälsofrågor kring till mens och underlivsbesvär.

Nu släpper INTIMINA rapporten till allmänheten i förhoppning om att den ska bidra till ökad kunskap och förståelse för hur många besvär kopplade till våra underliv fortfarande skapar stress och skam. 

INTIMINA är ett svenskgrundat varumärke som sedan 2009 utvecklar produkter för kvinnors intimhälsa såsom menskoppar och knip-produkter. Alla produkter är gjorda av kroppssäkra material av allra högsta kvalitet och är framtagna och kvalitetstestade med hjälp av en global grupp av medicinska experter och gynekologer. I ett led att undersöka och tillgängliggöra mer kunskap om hur svenska kvinnor upplever frågor kopplade till intimhälsa valde man att genomföra en nationell undersökning. Nu presenteras undersökningens resultat i en rapport som du kan ladda ner och läsa i sin helhet nedan. 

Rapporten visar bland annat att unga kvinnor upplever mycket skamkänslor kopplat till sin mens. Bland åldersgruppen 18–29 år säger endast 11% att de aldrig känt skam kopplat till mens. De vanligaste orsakerna till skam är att blöda igenom kläder eller lakan och dålig lukt, men på tredje och fjärde plats kommer skam över att köpa och slänga mensskydd inför andra. Var fjärde ung kvinna anger i undersökningen att hon skämts över sin kropp under menstruation.

Dessa skamkänslor blir fortsatt påtagliga när undersökningen ställde frågor kopplade till sommaren. En period där många får lite extra ledighet och tid att njuta av sol, värme och bad. Men varannan kvinna undviker sol och bad i badkläder under sin mens och var femte undviker helt och hållet stränder och parker.

– Att så många undviker att njuta av sol, bad och andra sommaraktiviteter är nedslående. Det känns som vi borde ha kommit längre i utvecklingen. En otroligt viktig aspekt för förändring av detta är att det finns sanitetsutrymmen att hantera sin mens på – fräscha, lättillgängliga toaletter på rimligt avstånd vid stränder och parker, så att det känns tryggt och enkelt att byta eller tömma sitt mensskydd, säger Helena Lagercrantz, specialistläkare inom förlossningsvård och gynekologi, som kommenterar resultaten av undersökningen i rapporten utifrån sin expertis.

En ljuspunkt i rapporten är att Svenska konsumenter av mensskydd vet att slänga dem på rätt plats. Engångsmensskydd, som är en stor påfrestning på miljön, har dessutom ofta visat sig hamna i toaletten eller i naturen, men bland svenskar så hamnar de i papperskorgen. Endast 4% av de svarande anger att de vanligen spolar ned sina engångsmenskydd i toaletten. 

En av tio svarande har valt att gå steget längre och använder menskopp. Ett val som minskar användningen av ensgångsmensskydd drastiskt och som därmed har effekter både på individens miljöpåverkan och ekonomi, då INTIMINAS menskoppar kan användas i upp till 8 års tid. 

Här kan du ladda ner rapporten i sin helhet. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *